donderdag 8 juli 2010

Duurzaam

Allereerst wil ik allen danken die vorige week de gang naar de stembus hebben gemaakt. Ik spreek ook namens Corine, Gerard, John en John. En alle raadsleden. Met plezier hebben we ons de afgelopen periode voor U ingezet. Uit de coalitieonderhandelingen zal blijken wie terug mag komen. Niet wij, maar de besturen van de winnende partijen gaan over de invulling van de wethoudersposten. Dan zal blijken hoe duurzaam we zijn.

Duurzaamheid was een flink thema in de afgelopen verkiezingsperiode. Politieke partijen schreeuwden het van de daken. Waren we de vorige keer nog leefbaar, dit keer waren we ook nog eens duurzaam. Als Wethouder Milieu heb ik de afgelopen tijd heel wat congressen en bijeenkomsten afgelopen. Er is een hele slag te maken de komende jaren. Dat is zeker.
Windmolens, biomassa, zonne-energie en vooral zuinig aan doen.

Als overheid hebben we een enorme kennis in het ambtelijk apparaat voorhanden. En vooral makkelijk praten.
Natuurlijk hebben we met de acht buurgemeenten prima afspraken gemaakt, de zogenaamde Green deal en het Aanvalsplan: Samen met het bedrijfsleven duurzaam de economische crisis bestrijden.

Toch kan ik me niet geheel vinden in de wijze waarop deze discussie wordt uitgedragen
Duurzaam, maar niet ten koste van alles. De zure regen bestaat momenteel vooral uit arbeidstijdverkorting, deeltijd WW en helaas ook ontslag.
Het bedrijfsleven wil graag maar heeft voorlopig andere zorgen.
Ook de gewone inwoner heeft zo zijn bedenkingen. Spaarlampen die veel te snel stuk gaan, led lampen die niet echt “verlichten” en ook nog eens een ijzig koude lange winter.
Een Toyota Prius of een auto op aardgas is heel ver weg als je net een scootmobiel kunt betalen.
De subsidie regeling van de overheid voor zonnepanelen was binnen enkele uren “uitverkocht” en blijkt nog steeds weggelegd voor de happy few.

Met het herstel van de economie in het vooruitzicht zullen we toch een aantal ideeën over duurzaamheid moeten bijstellen. Betaalbare besparing bereikbaar voor iedereen.

Duurzaam of niet, wij zijn alvast begonnen…

Geen opmerkingen: